Is het einde van WordPress in zicht?

Na wordpress updates kan ik niets meer aanpassen!

Alarmerende berichten van klanten na updates van WordPress. “Ik kan ineens niets meer aanpassen”, “Alles ziet er anders uit”, “Waar zijn mijn product-categorien”.. Het zijn maar enkele citaten van tientallen meldingen die we binnen kregen en nog krijgen sinds WordPress 5.0 en de laatste update 5.0.1 beschikbaar werden. Een groot probleem, het einde van wordpress of een nieuw begin van het wereldwijd meest gebruikte content management (en web-editor) systeem?

Waarom deze grote verandering?
Wordpress stelde vast dat er in de markt veel klik en klaar oplossingen gekomen zijn die met name voor eenvoudige websites voldoende functionaliteit bieden. Met een omvangrijke community en even zo grote markt van premium plugins en themes, genoeg redenen om het marktaandeel te beschermen. Ten tweede zouden er relatief veel gebruikers klagen over de achterhaalde methodes en werkwijze. De manier waarop wordpress websites beheerd zouden kunnen worden moest veranderen.

Gutenberg, een berg aan ellende

Gutenberg een berg aan veranderingen
De mens heeft altijd moeite met verandering en zeker wanneer het niet direct een verbetering is. Met een berg aan veranderingen in een losse release van de Gutenberg Editor (de grooste verandering bij 5.0), bleek al snel de eenvoudige drag & drop (klik en klaar editor) vooral er voor zorgde dat een hoop plugin’s maar ook core-features niet meer functioneerde zoals voorheen. De editor ontbeerd het aan compatibiliteit en functionaliteit. Geen verbetering dus? Of toch?

Less is Less
Minder is in het geval van de Gutenberg editor voorlopig ook echt minder. De interface ziet er zoveel eenvoudige (uitgekleed) uit dat het lijkt alsof het allemaal zo eenvoudig geworden is, maar je mist belangrijke functies. Het doel van Gutenberg is een editor te zijn waarbij je geen enkele afleiding hebt, maar je je puur kunt richten op de inhoud. Die inhoud die dan vervolgens er niet uitziet zoals je wenst want Gutenberg houd slechts rekening met standaarden. De tekst blokken en formats voor de opmaak zijn zeer beperkt. Heb je bijvoorbeeld een tekst kopje die uit een vol-zin bestaat dan past die al niet in het editor veld. Buiten dat deze nieuwe standaard editor tekort komt, is het eigenlijk ook niet meer dan een visuele editor voor wordpress. En er zijn al een hoop oplossingen die veel meer te bieden hebben dan Gutenberg. Kortom, het heeft geen enkele toegevoegde waarde.

Ons advies
Vooralsnog is mijn conclusie dat Gutenberg geen verbetering is ten opzichte van de inmiddels tot “klassieke editor” verworpen editor. Na de update naar 5.0 en hoger heb je of je het wil of niet de Gutenberg editor waar je het mee moet doen. Er is gelukkig wel een voorlopige oplossing om de berg van ellende te omzeilen.

Installeer de classic editor en je kunt weer op de vertrouwde manier verder met het aanpassen van je website. Heb je een support/beheer of support only abonnement? Neem dan contact op voor ondersteuning omtrent “Gutenberg“.

DIY
Voor klanten die zelf hun website(s) updaten, raden we aan de klassieke editor te installeren.

Ow.. we vergeten de slot-conclusie..

WordPress is alive and kicking! Geen reden om over te stappen op een andere opensource cms. Wel zal de volgende versie van Gutenberg veel verbeteringen met zich mee brengen. We verwachten een nieuwe grote update ergens 1e kwartaal volgend jaar. Gutenberg (zal dan hopelijk) uitgegroeid zijn tot een serieuze berg ipv van een irritante vlucht-heuvel 🙂