Staat uw website op pole position?

Hoe u zelf de snelheid van uw website kunt verbeteren

Uw website is helemaal naar wens. Uw teksten zijn top en u heeft prachtige foto’s die precies beelden wat u wenst over te brengen. Maar er zijn minder zichtbare zaken die bepalend zijn voor ten eerste de vindbaarheid en ten tweede de effectiviteit van uw website (conversie). Snelheid speelt daarbij een belangrijke factor. Bent u afhankelijk van de hosting en de web-bouwer of kunt u zelf ook aan de slag om de snelheid van uw website te verhogen?

Wat u zelf kunt doen leg ik uit in deze blog, daarnaast geef ik uitleg voor de mogelijkheden om uw website bij ons een pitstop te laten maken.

Waarom is snelheid belangrijk?
Een studie van zes jaar onderzoek naar o.a. “websurf” gedrag van mensen (gepubliceerd in 2016) toonde aan dat de gemiddelde aandachtsspanne van de moderne mensen is gedaald van 12 naar 7 seconde. De uitleg daarover is enerzijds dat men minder tijd heeft omdat men meer informatie tot zich krijgt, de andere is dat mensen zelf letterlijk sneller geworden zijn.

Wat betekent dit voor u en uw website?
In de praktijk is er weinig tijd om uw bezoeker te boeien en op uw website te houden. Het tonen van inhoud waar ze iets mee kunnen is daarom enorm bepalend voor hoe lang men op uw website blijft. Een trage website betekent dat gebruikers mogelijk al voortijdig uw website verlaten. Nog voordat deze volledig is ingeladen.

Volgens een casestudy waarbij Amazon, Google en andere grotere sites betrokken waren, kan een vertraging van 1 seconde bij het laden van de pagina leiden tot 7% ​​minder conversie, 11% minder paginaweergaven en 16% minder klanttevredenheid opleveren.

Wel plaats ik de kanttekening dat optimalisatie nooit ten kosten mag gaan van performance (stabiliteit van de website)
en het saneren van functionaliteit raad ik ook dringend af. Technische optimalisatie is absoluut expert-werk.

De uitdaging is om op de juiste momenten te pieken!

Een aantal zaken die u zelf kunt doen

Optimalisatie van afbeeldingen

Op nummer 1 in de top 5 van vertragende factoren staat “afbeeldingen”.
U wil de mooiste beelden en dus de hoogste kwaliteit foto’s maar de foto’s die u gebruikt hoeven slechts op een scherm getoond te worden. Ze mogen kleiner zijn in formaat en resolutie dan wanneer u foto’s gebruikt voor bijvoorbeeld drukwerk.

60% van de websites heeft afbeeldingen die groter zijn dan nodig

U bent niet de enige en daarom is het juist zo effectief om eerst die grote foto’s aan te gaan pakken.

Zo kwalificeert u zich voor de 1e startrij 😉

– Hou een maximaal formaat aan van 800px breed aan wanneer de foto tussen/in of boven de tekst staat. (kan vaak zelfs nog de helft kleiner)
– Hou voor header en slider foto’s de maximale breedte aan van de standaard afmetingen. (1500px breed is een prima formaat)
– Gebruik geen RAW foto files
(foto’s direct vanaf uw digitale camera/smart-phone)
– Hou de DPI op 72 voor normale schermen en 150 dpi (niet lager) voor retina
– Kies bij foto’s voor JPG en kies bij andere afbeeldingen voor PNG
– Overweeg aparte formaten voor desktop (normale schermen) en mobile apparaten
– Gebruik zoveel mogelijk vectoren voor iconen ipv afbeeldingen

Wanneer u een groot aantal van bovengenoemde punten weet te behalen,
presteert u goed in de vrije training maar kwalificeren voor de 1e startrij vereist nog een snellere ronde.

Kwalificeer uw website met foto-optimalisatie

Technisch is alles top, de foto’s zijn in de juiste formaten en ze worden op de juiste manier toegepast. Toch zijn er nog manieren om de foto’s verder te optimaliseren. Hiervoor zijn verschillende optimalisatie tools en plugin’s/modules (afhankelijk van soort website/techniek) die u kunt gebruiken.
In veel gevallen is het verstandig de optimalisatie te laten uitvoeren door experts maar bent u wegwijs in bijvoorbeeld wordpress, Joomla of Drupal, dan volgen hier een paar aanraders voor beeldoptimalisatie.

Wordpress image optimalisatie
Voor wordpress raad ik aan om gebruik te maken van reSmush.it
Zorg altijd voor een back-up en begin niet meteen met kwaliteit op 70% maar breng het in een aantal rondes terug zodat je zicht houd op de kwaliteit van de foto’s.

Joomla image optimalisatie
Voor Joomla websites is Smushit (niet reSmushit) een goede oplossing.
Ook bij Joomla is het van belang een backup te maken en goed in de gaten te houden hoe de optimalisatie de compressie van afbeeldingen veranderd en daarmee ook de kwaliteit beïnvloed.

Drupal image optimalisatie
Drupal is technisch gezien wat complexer. Ik adviseer voor Drupal ImageMagick

Het optimaliseren van afbeeldingen kan in de meeste gevallen snellere ronde tijden bieden van ten minste 20%.

Minder slides maar betere foto’s en tekst
Regelmatig zie ik websites met tientallen slides met grote platen van foto’s. Super mooi en met een snelle verbinding prima te doen maar toch vertraagt het de laadtijd en in de meeste gevallen zie ik maar 10% van die mooie foto’s.

Kies uit de beste
Schotel uw bezoeker geen dia-voorstelling voor maar kies voor kwaliteit en pakkende “one liners” of uw USP’s of slogan(‘s). Zoek de combinatie tussen beeld en tekst. U kunt ook een volvlak achtergrond kiezen met daarop tekst. Kies uit de foto’s die er zijn enkel de beste foto’s.

Sliding over de curbs?

Slider voor mobile devices
Uiteraard maakt u vanuit een budget de keuze voor hoe de website moet zijn. Een nuttige investering is om te kiezen voor een aparte slider voor mobile devices. Alle afbeeldingen mogen kleiner zijn en ze kunnen bovendien apart geoptimaliseerd worden voor bijvoorbeeld retina displays. Zo heeft een 3G of 4G verbinding minder moeite met het binnen halen van de slider (beeld materiaal etc) en zal ook de website op mobile devices sneller inladen. Een website met een responsieve theme zoals bij Wordpress geeft doorgaans een prima weergave maar er is daarmee nog geen “mobile” versie aanwezig van uw slider.

Regelmatig adviseren we zelfs om de slider op mobile weergave weg te laten wanneer het niet direct een toegevoegde waarde heeft.

Meteen snel uit de start

Nog voordat de eerste bocht eraan komt is het belangrijk om vanaf die eerste startrij geen snelheid te verliezen. Snelheid begint bij de responstijd van de webserver en dus is uw hosting een belangrijke factor voor die eerste meters.

Kies voor kwaliteit
Bespaar niet op de hosting en kies voor hosting in uw eigen verzorgingsgebied. Daarmee bedoel ik dat wanneer u in Nederland uw klanten heeft, u ook hosting afneemt bij een hosting aanbieder die de servers in een Nederlands datacenter heeft ondergebracht.

Soft of Ultra soft?
Daarnaast is het van groot belang dat uw website op de juiste banden.. uhm nieuwste mysql en php versie draait (wanneer dat mogelijk is) want we zien enorme verschillen in snelheid tussen de verschillende versies.

Optimalisatie met Caching
Wanneer je op google gaat zoeken naar caching wordt het al snel complex. Een vuistregel is dat caching op uw hosting-account mogelijk moet zijn. Wanneer u een caching-tool installeert en configureert maar er niet de juiste modules (mods) aanwezig zijn binnen uw hosting-account of de bronnen niet voldoende aanwezig zijn, dan gaat het zijn doel volledig voorbij en wordt uw website instabiel en bovendien kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Voor caching van uw website raden we aan dit nooit zomaar zelf te doen!

Toch zelf gaan sleutelen?
Wanneer u toch zelf wenst te gaan sleutelen vraag uw hosting provider welke mogelijkheden er zijn. Benoem de Mysql en PHP versie, het geheugen beschikbaar voor uw website en de mogelijkheden voor caching.

Rijdt onze pitstraat binnen

Zowel ons hosting platvorm als onze expertise staan voor u klaar om uw website aan snelheid te helpen. U krijgt een eerlijk en transparant advies over de mogelijkheden. We geven duidelijkheid over de voor en nadelen zodat u kunt kiezen hoe u snel uw website uit de startblokken komt ten opzichte van o.a. functionaliteit.

In onze pitstraat
– Vrijblijvend testen we uw website
– Vrijblijvend en gratis voorstel voor het optimaliseren van uw website
– Samen stellen we doelen voor uw website (vindbaarheid, conversie, service)
– Hosting geoptimaliseerd voor opensource oplossing zoals Wordpress

En bovendien jaren lange pit-ervaring!

Is deze blog voor u nuttig, inspirerend of handig? Deel hem dan!

Neem contact met ons op het bespreken van de mogelijkheden voor uw website.